Hipertensi Boleh Sebabkan Gangguan Organ Vital

Hipertensi Boleh Sebabkan Gangguan Organ Vital

Inmalay .com – Jangan sekali-kali meremehkan hipertensi. Oleh itu, salah satu daripada penyakit yang tidak berjangkit ini boleh mencetuskan gangguan fungsi empat organ penting. Iaitu, otak, buah pinggang, jantung dan hati. Kerana bahaya, penyakit itu juga dipanggil tekanan darah tinggi boleh menyebabkan kematian.

Di dalam otak, sebagai contoh. Tekanan darah tinggi boleh menyebabkan pembuluh darah meletup. Dengan kata lain, menyebabkan strok pendarahan. Dalam tahap yang paling ringan, tekanan tinggi dalam kapal ini boleh mencetuskan pergolakan darah. Keadaan ini menyebabkan pembuluh darah tersumbat mengakibatkan strok lumpuh.

Bagaimana pula dengan buah pinggang? Tekanan darah tinggi boleh mengakibatkan gangguan penebalan buah pinggang. Risiko, bengkak buah pinggang. Jantung. Seperti organ lain, jantung memerlukan bekalan makanan. Nah, bekalan makanan jantung terganggu apabila saluran darah menyempit. Pada akhirnya, muncul penyakit jantung koronari. Jika empangan terlalu tinggi ia boleh mencetuskan kerosakan hati..

Terdapat beberapa faktor yang mencetuskan peningkatan ini. Antara lain, corak kehidupan. Gaya hidup masyarakat sejak kebelakangan ini jauh berbeza dari zaman 70-an atau 80-an. Sebagai contoh, makanan. Kecenderungan masyarakat hari ini memilih makanan segera yang sebenarnya mengandungi banyak rasa. Manakala orang dua atau tiga dekad lalu lebih suka makanan yang sihat.

Faktor lain ialah tahap tekanan. Kesederhanaan masyarakat dalam tahun 70-an dan 80-an membawa ketenangan fikiran dan hati. Masyarakat akhir-akhir ini cenderung konsumtif tanpa mempertimbangkan banyak aspek kewangan. Hasilnya, ia mencetuskan tekanan. Sekarang membeli barangan dengan kredit. Apabila membayar balik keliru kerana pendapatan tidak mencukupi. Akhirnya stres.

Disebutkan, ada beberapa tanda hipertensi. Di antara mereka, sakit kepala dan kesakitan dalam nape. Termasuk gliyur ketika berjalan. Baca juga: http://www.melayupost.info/2016/10/simptom-dan-punca-darah-tinggi.html

Comments are closed.