Penyebab Ulser Gastrik

Penyebab Ulser Gastrik

Ulser perut, yang juga dikenali sebagai ulser peptik, boleh berlaku di mana-mana bahagian saluran penghadaman. Ini boleh berkembang di esofagus, perut, atau usus. Saiz ulser boleh berkisar dari 1/8 inci ke 3/4 bahagian inci.

Ulser perut boleh disebabkan oleh pelbagai sebab. Beberapa faktor penyumbang biasa diberikan di bawah.

Merokok dan Penyalahgunaan Alkohol: Merokok dan penggunaan alkohol adalah sebab yang paling umum di sebalik perkembangan ulser peptik. Sebenarnya, nikotin dari rokok dan alkohol cenderung mengikis lapisan perut dan meningkatkan tahap dan kepekatan asid perut. Kedua-dua alkohol dan nikotin boleh dikatakan sebagai faktor penyebab kuat di sebalik ulser peptik, jika tidak sekurang-kurangnya memburukkan yang sudah ada.

Berlebihan penggunaan ubat penghilang rasa sakit: Penggunaan NSAID yang berlebihan (ubat Anti-radang bukan steroid) dapat merusak lapisan usus kecil. Sekiranya diambil secara tetap, ini akan meningkatkan risiko ulser. Adalah lebih baik untuk memeriksa dengan pembekal penjagaan kesihatan anda sebelum mengambil penghidap kesakitan yang mengandungi bahan seperti ibuprofen dan aspirin. Baca juga: contoh sebatian organik

Tekanan: Tekanan bukan punca langsung dari ulser peptik tetapi ia jelas merupakan faktor penyumbang utama. Tekanan, kerana gaya hidup yang sibuk, trauma fizikal, dan gangguan mental serta emosi sebenarnya menimbulkan risiko pendarahan maag peptik dan juga mengurangkan keberkesanan sebarang remedi yang mungkin anda ikuti.

Jangkitan: Pertumbuhan jenis bakteria tertentu yang dikenali sebagai Helicobacter pylori adalah salah satu sebab utama di sebalik lebih daripada 60% kes. Baca juga: makanan untuk gastrik angin

Diet yang betul adalah kunci untuk mengurangkan rembesan asid gastrik dan meningkatkan kesihatan gastrik. Tabiat pemakanan sihat boleh menjadi kunci untuk mengelakkan risiko awal mendapat ulser di tempat pertama.

Comments are closed.